28 Temmuz 2013 Pazar

Uzun Süreli Konaklama İmkani : Oda Kiralamak


Bir dönemin hesapli şekilde İngilizce yi geliştirme yollarindan biri olan ''au pair'' lik konusunda İngiltere, geçtiğimiz senelerde, Türkiye'ye vize kapılarını kapattı. Eskiden bu şekilde vize alip hem dil okuluna gidip hem de diğer yandan bir ailenin yaninda ücretsiz konaklayarak, hafif ev işleri yaparak yada çocuk bakarak harçlığınızı çıkartabiliyordunuz. Ama önce ''au pair''' lige özel vize kaldırıldı sonra da master yapanlar için hem okurken hem de okullarini bitirdiklerinde 1-2 sene çalışma hakkı veren çalışma vizesi sona erdi. Bu da İngiltere de okumak isteyenlere çok fazla alternatif bırakmadı. Öğrenciler kendilerine öğrenci vizesi ve kalacak yer ayarlayan acentalarla çalışmaya başladılar. Bu acentalar bir  yandan size dil okulu için alternatifler sunarken bir yandan da kalacak yer bulabilmenize yardımcı oluyorlar. Londra'da hiç bulunmamış birisi için kalacağı yeri kağıt üzerinde yada internetteki birkaç linke bakarak seçmek çok da kolay değil. İnternetten ev bulma konusunda da dikkatli olunması gerekir. Özellikle bazi sitelerde sahte evlerin resimlerini koyup online ödeme alip dolandırıcılık da yapıldığını duydum. Yada internette göründüğünden çok farklı koşullarda konaklamak zorunda kalan arkadaşlarım oldu. Bu konuda seçiminize özen göstermenizi tavsiye ederim.

Londra'da yaşamayı planlıyorsanız öncellikle konaklama konusunda iyi araştırma yapmanız ve bütçenizi de bu doğrultuda hesaplamanız gerekir. Aylık giderlerinizde en yüksek kalemi kira alacaktır. Özellikle Türkiye'deki kiralarla karşılaştırırsanız ev kiraları size inanılmaz uçuk gelebilir, üstelik büyüklük olarak da neredeyse yarısı kadar olduğunu görürsünüz.

Bunun başlıca sebebi Londra'da eski küçük binaların yıkılıp yerlerine yeni ve  büyük apartmanların yapılması için bir izin verilmemesi ve bu nedenle de ev arz ve talebinin bir türlü örtüşememesidir. Makul bir kira tutarı belirlenip, ilani çıkan düzgün bir ev birkaç gün içinde kiraya verilebilir. Bazen bir ev için teklif verdiğinizde açık arttırma gibi fiyatı arttırarak rakiplerinizi ekarte etmeniz bile gerekebilir.

Hal böyle olunca ev kiralamak istemeyenler alternatif çözümlere başvuruyor. Açıkcası ben de buraya gelip yerlerşene kadar ev kiralamak dışındaki konanklama imkanlarından haberdar değildim. Sonrasında gördüm ki özellikle bekar, çalışmaya yada okumaya gelmis birçok insan ev kiralamaktan ziyade oda kiralama yoluna gidiyor. Böylece kiraya ek olarak ödenen belediye vergisi, elektrik, su, doğal gaz gibi faturaların yükünden de kurtulmuş oluyorlar. Ayrıca ev kiraları çok yüksek olduğu için bu şekilde birkaç kişi kirayı da bölüşmüş oluyorlar.

Şimdi Oda kiralama konusunda tecrübeli bir arkadaşımla yaptığım bir röportajla, sözü bir bilene bırakıyorum.

Aykut, Ne kadar zamandır Londra'dasın?

 Yaklaşık 3 yıl


Londra'ya gelmeye nasıl karar verdin?

Okul bittikten sonra 2 yıl kadar çalıştım ve çalışma hayatım rutine girdiğinde bunu değiştirmek istedim ve yurtdışına çıkma kararı aldım


Peki Londra'ya gelmeden önce, nerede konaklayacağına dair bir bilgin var mıydı?


Benden önce bir kaç arkadaşım Londraya geldiği için diğer insanlar gibi konaklama konusunda pek sorun yaşamadım


Peki sence Londra'da konaklama konusundaki en büyük problem nedir?


Sanirim konaklama ücreti

Türk Lirasıyla söylemek gerekirsa maksimum ne kadar?


 Aylık oda fiyatları 400 pound civarından başlıyor bu da ortalama 1200 tl yapar


Peki alternatifler neler? 


Eğitim amacli gelenler için okulun yurtlarında veya anlaşmalı olduğu  ailelerin yanında bir odada  kalmak gibi alternatifler söz konusu.


Oda'da yaşamak kavramına alışmak zor oldu mu?

Türkiye'de şehir dışında ögrencilik yaptığım için beklentilerimin bile üzerindeydi


Peki neler ortak kullanımda?


Aslında sistem biraz Türkiye'deki pansiyon sistemi gibi. Mutfakta eşyalarınızı koyabileceğiniz dolap ve yemek yapmak için kullanabileceğiniz mutfak gereçleri var.
Çamaşır makinesi de mevcut, eğer şanslıysanız bulaşık makinesi ve hatta bazi evlerde çamaşırlarınızı kurutmak için kurutma makinesi bile var.


Yani mutfak ve banyo ortak.Peki odalarda TV oluyor mu? Salon var mı?


Çoğu ev salonlu, genelde salonlar Open Plan Kıtchen (açık mutfak) denen mutfakla birleşik bir yapıya sahip. Odalarda değil ama  Salonda herkesin kullanabilecegi TV mevcut.



Peki, biraz 'shared house' kavramından bahseder misin? Ne demek 'shared house'? En fazla kaç kişi ortak kullanıyoruz bir evi? Kim oluyor bu evlerin sahipleri? Evlerde Asayişi kim sağlıyor? Mesela yan odadaki gürültü yapsa kime şikayet ederiz? Hırsızlık tehlikesi olur mu?

Shared House ögrencilerin ve "profesionals" denilen tek başına bir ev kiralamaya bütçesi yetmeyen tam zamanlı çalışan kişilerin paylaştigi ev anlamina gelmekte. Kısa dönemli konaklamalar mümkün fakat hostellerdeki gibi sürekli bir sirkulasyon söz konusu değil bu nedenle evdeki herkes zamanla birbirini tanır, güvenir.


Evler ortalama 6 kişi ortak kullanımlık fakat bu sayı evin büyüklüğüne ve oda sayısına göre 10 a kadar ulaşabilir. Odayı kiraladığınıız kişi aynı evde kaldığınız bir kişi de olabilir veya bu işi ajans gibi yapan ve 10 tane evi olan birinin odasını da kiralayabilirsiniz. Eğer size kiralayan kişi ile ayni evde yaşıyorsaniz evdeki organizasyonu, temizlik listesini vs yi o kişi yapacaktır. Evin düzenini bozanların veya gürültü yapanların sürekli olması durumunda odayi kiraladığınız kişiye söyleyebilirsiniz fakat arasıra yapılan partylere ya katilmalısınız yada sessiz kalmalısınız :)

Ayrıca bir de isteğe göre odanızı birisiyle paylaşmanız da mumkun. Bu da ücrete yansıyor tabi ki. Daha uygun fiyatlar soz konusu oluyor.

Hırsızlık konusunda ise, şöyle düşünün, bilmediğiniz bir ülkeye bilmediğiniz bir eve geliyorsunuz ve önlem almazsaniz hırsızlık elbette mümkün fakat diğer insanların da sizin gibi bilmedikleri mekandalar ve ayni endişelere sahipler. Etrafinizdaki insalari tanidikça bu endişeler azalacaktir, her zaman için tedbirli olmakta fayda var.


Sahi nasıl oluyor temizlik olayı? Herkes kendisi mi yapıyor? Peki ya ortak tuvalet , mutfak?

Oda temizliğinden kendiniz sorumlusunuz. Ortak kullanım alanlarını ise haftada bir veya 5 günde bir listedeki kişi temizliyor. Bazı evlerde temizlik için ev sahibi birilerini tutabilir fakat büyük olasılıkla vermiş oldugunuz kiraya yansıtılır.

İnternetten oda bulmak mümkün mü? Bunun için web siteleri var mı? Başka ne şekilde bulunabilir?

Odanın resimlerine ve merkeze uzaklığa göre internetten oda bulmak mümkün fakat odayı kiralayacağınız çevrenin guvenilir olup olmadığını öğrenmek ve çevre hakkında bilgi almak için Londrada yaşayan birinin aracılığı ile kiralanması veya en azindan tavsiye alınması daha sağlıklı olur.



Shared house yada odada kalmak isteyenler için, seçim yaparken özellikle dikkat etmeleri gereken şeyler neler?

Bence ilk olarak içerisinde yaşayanların uyrukları önemli. Sonuçta Londraya geliyorsunuz herkesin Türk olduğu bir evde oturmak biraz abes olur bunun yerine Türklerin daha iyi anlaşabildiği Ispanyol, Italyan  veya Brezilyalilar tercih sebebi olmalıdır :) İkincisi de evin bulunduğu çevrenin güvenilirliği ve ve ulaşım kolaylığı. Bunları da az çok bilerek ev seçmeniz gerekir.

Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler Aykut.





2 yorum: